Mai ești acolo?

CONTINUĂ

13 sfaturi pentru a atrage atenţia publicului

Improve Your Next Presentation with These Simple Steps

Blake Roney

Este momentul. Trebuie să ţineţi o prezentare pentru un număr mare de oameni şi vreţi să vă asiguraţi că le captaţi atenţia pe tot parcursul prezentării. Sunteţi îngrijorat(ă) că oamenii ar putea să vorbească şi/sau să caşte în timpul prezentării - sau, şi mai rău, că o să auziţi sforăituri.


Nu vă faceţi probleme. Folosind următoarele sfaturi şi tehnici, puteţi să faceţi chiar ca şi o prezentare despre reforma serviciilor publice să devină interesantă:

 


1. Începeţi afirmând ceva ce este amuzant, remarcabil sau tulburător: O bună afirmaţie "cârlig" în deschidere va atrage atenţia audienţei din prima clipă.


2. Puneţi întrebări puternice: O bună modalitate de a menţine atenţia audienţei este să puneţi o întrebare retorică provocatoare - la care nu trebuie să răspundă dar care îi forţează să gândească. Dacă vreţi, puteţi chiar să întrebaţi dacă se oferă cineva voluntar să răspundă.


3. Folosiţi tehnici de brainstorming: Solicitaţi-i audienţei să facă brainstorming în jurul ideilor incluse în prezentarea dumneavoastră, cum ar fi rezolvarea unei probleme. Prezentaţi un caz şi solicitaţi-i audienţei să se implice în rezolvarea acestuia prin găsirea unor soluţii neconvenţionale. Provocaţi audienţa să caute o alternativă.


4. Împărtăşiţi experienţe personale: Unul dintre cele mai bune moduri de a-i învăţa pe alţii este prin prezentarea propriilor dumneavoastră experienţe. Împărtăşind experienţa personală, veţi ajuta audienţa să relaţioneze cu dumneavoastră şi veţi ajuta oamenii să înţeleagă ce anume încercaţi să îi învăţaţi.


5. Faceţi legătura cu un eveniment recent: Actualizaţi prezentarea şi faceţi legătura cu un eveniment care a avut loc recent. De asemenea, este folositor să evidenţiaţi un aspect important cu privire la acel grup sau la cadrul în care are loc prezentarea dumneavoastră.


6. Demonstraţi: Demonstraţi ce îi învăţaţi pe alţii. Dacă predaţi despre o anumită abilitate, oferiţi-i un exemplu audienţei solicitând un voluntar. De asemenea, puteţi să le solicitaţi să încerce această abilitate cu persoana de lângă ei. Dacă promovaţi un produs, ţineţi o demonstraţie de produs cu un membru din audienţă.


7. Solicitaţi exemple: În loc să oferiţi propriile dumneavoastră exemple, întrebaţi dacă se oferă un voluntar care să împărtăşească unele exemple sau experienţe. Este foarte probabil ca cineva să aibă un exemplu care să susţină ideea pe care doriţi să o conturaţi. Lăsaţi audienţa să fie partenerul dumneavoastră în timp ce predaţi prin încurajarea interacţiunii dintre participanţi. În acest fel, pare mai degrabă că vorbiţi cu ei decât pentru ei.


8. Folosiţi jocul de roluri: Jocurile de roluri reprezintă metode foarte bune de a implica audienţa. Organizaţi un joc de roluri între dumneavoastră şi o persoană din audienţă sau între mai mulţi membri din audienţă.


9. Imaginaţia stimulată: Duceţi audienţa într-o călătorie a minţii şi încercaţi să faceţi ca această călătorie să fie cât mai veridică posibil descriind o scenă sau un personaj. Participanţii ar putea să călătorească în timp şi în spaţiu, în funcţie de scopul dumneavoastră.


10. Mulţumiri: Când membri grupului participă la discuţie, asiguraţi-vă că le mulţumiţi pentru contribuţiile lor şi că veţi construi pe baza acestora. Acest aspect îi va încuraja şi pe alţii să participe.


11. Includeţi imagini: Prezentaţi o imagine convingătoare sau oferiţi grafice şi tabele pentru a ajuta audienţa dumneavoastră să înveţe. O înregistrare video scurtă se poate dovedi o idee foarte bună.


12. Povestiţi o întâmplare amuzantă: Tuturor ne place umorul şi prin povestirea unei anecdote sau a unei constatări amuzante veţi face ca prezentarea să fie mult mai veselă şi mai antrenantă.


13. Spuneţi-le participanţilor ce anume ar trebui să aibă în vedere: Asiguraţi-vă că explicaţi modul în care produsele şi noile cunoştinţe îi vor ajuta în situaţia lor actuală. Spuneţi-le care sunt beneficiile lor.


La sfârşitul prezentării, faceţi un sumar al ideilor principale şi puneţi acentul pe acestea. Reafirmaţi scopul şi argumentele dumneavoastră şi reamintiţi-le participanţilor ce este important să reţină din prezentarea dumneavoastră. În încheiere, puteţi să folosiţi o altă frază "cârlig" (ca şi la început) sau să îndemnaţi participanţii să treacă la acţiune sau să provocaţi audienţa.